Inne

Jak walczyć z zespołem Hashimoto przy pomocy diety?

Choroby autoimmunologiczne to obecnie poważny problem w naszym społeczeństwie. Przykładem jednej z nich jest zespół Hashimoto, który często towarzyszy niedoczynności tarczycy. Schorzenie powoduje, że organizm sam produkuje przeciwciała przeciwko tarczycy i w rezultacie doprowadza ją do bezczynności. Lekarze nie znają do końca przyczyn powstawania takich chorób, jednak podejrzewają, że w dużej mierze wpływ na nie mogą mieć dieta, stres oraz tryb życia. Wielu z nich proponuje swoim pacjentom wprowadzenie pewnych ograniczeń żywieniowych, co często skutkuje znacznym spadkiem ilości przeciwciał we krwi i powrotem do zdrowia. Jaka dieta jest skuteczna w takiej sytuacji?

Jakie składniki należy wyeliminować z diety przy chorobach autoimmunologicznych?

Wiele teorii mówi o tym, że choroby tego typu pojawiają się na skutek reakcji alergicznych, które wywoływane są poprzez niektóre z produktów spożywczych. Najczęściej wskazuje się na gluten, ale również laktozę zawartą w mleku, czy warzywa lub owoce. Zaleca się więc eliminację powyższych składników, ale najpierw zasadne jest wykonanie testów alergicznych. Może się bowiem okazać, że nie wszystkie one są dla danej osoby szkodliwe i musi ich unikać. Osoby cierpiące na choroby tarczycy powinny również unikać kaszy jaglanej, warzyw z grupy kapustnych, czy produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Z pewnością każdy sklep bezglutenowy jest im w stanie zaoferować bogatą ofertę produktów, które stosuje się właśnie w diecie eliminacyjnej. Trzeba pamiętać o tym, że na efekty takich restrykcji chory musi poczekać przynajmniej kilka miesięcy. Bywają one jednak widoczne gołym okiem.

Co oferuje swoim klientom sklep bezglutenowy?

Kiedyś chorzy na celiakię i osoby, które muszą unikać glutenu, nie mieli zbyt wielkiego wyboru. Dzisiaj nie trzeba się jednak męczyć, ponieważ w takich sklepach można kupić dosłownie wszystko – pieczywo, makarony i mąki bez glutenu, słodycze, słone przekąski i inne tego typu produkty. Zwykle takie sklepy posiadają ciekawą i bogatą ofertę produktów rolnictwa ekologicznego, ale też wyrobów od lokalnych rolników i producentów. Takie alternatywne produkty pozbawione są konserwantów i sztucznych dodatków, które przez wiele osób uważane są również za przyczynę powstawania chorób autoimmunologicznych.